A Twilight és az Éhezők viadala kissé visszaterelte a fiatalokat a könyvek világába, még ha itt nem is a kézzel fogható könyveket, hanem az e-book-okat és online olvasásokat kell érteni. De melyik szülőt zavarja az, hogy a gyerek nem könyvet, hanem e-book olvasót vagy tabletet, okostelefont tart maga elé? Egyre kevesebbet, hiszen ezzel a csemetéjük az ő pénztárcájukat kíméli és összességében így is úgy is olvas, nem pedig csak játszik a hálón vagy lóg a haverokkal.

De nézzünk csak körül a könyves polcokon? Ja, nem tudunk. Akkor csenjük el tőle az olvasót és nézzük meg a mappák nevét, címét.

Manapság a regények többsége YA vagy NA kategóriába tartozik. Az YA (Young Adult) gyakorlatilag egyet jelent az ifjúsági regénnyel, talán csak az az eltérés, hogy 20-30 évvel ezelőtt nem szerepelt ennyi természetfeletti lény a történetekben. Az YA könyveket 12-18 éveseknek írták, amíg a NA (new adult) történeteket már a tinikorból kilépő, de még magát nem igazán felnőttnek tekintő réteget célozza meg, a 18-30 éves korosztályt. Ezek a kategóriák viszont csak irányelvek, hiszen sok felnőtt találja olvasmányosnak és érdekesnek ezeket, és valójában nem is a kor a lényeg, hanem maga a téma és a probléma, amivel foglalkozik.

Ellenben az YA könyveknek a szórakoztatáson kívül a fiatalok személyiségfejlődését is segítenie kéne. A történetek az iskola, továbbtanulás, a barátság, a kamaszkor, az első szerelem, a párkapcsolatok kialakítása, szexualitás felfedezése és a szülőkkel való problémák köré épülnek.

Ahogy egy jó ételnek, úgy az YA/NA könyveknek is megvan a receptje, amit mindenki ízlés szerint maga fűszerez, vagy ételallergia esetén pótol ezt-azt valami mással.

Vegyünk pár példát:

- Főszereplőnk az utolsó évet új iskolában kezdi, ahol egyből szemet vet rá az iskola rossz fiúja, aki szívatni kezdi, de végül egymásba gabalyodnak.

- Főszereplőnk új iskolába kerül, ahol kiderül, hogy semmi nem az, aminek látszik, első sorban azok a gyönyörű sötét szemek nem, amelyekkel az iskola legszexibb pasija méregeti, de főszereplőink közel kerülnek és a titkok kiderülnek

- Főszereplőnk mindig is lúzer volt, de amikor új fiú érkezik az iskolában, az egyből szemet vet rá és naná, hogy egymásba gabalyodnak

- Főszereplőnk okos, értelmes, sikeres, de közös esszét kéne írnia a suli rosszfiújával

- Főszereplőnk vagány és egyedi, de közös esszét kéne írnia a focicsapat nagyképű és ünnepelt sztárjával

- A 16 éves főszereplőnk egy disztópiában él és egyedül csak ő képes megmenteni a világot

Nem akarok senkit sem további sablonokkal untatni, inkább a lényegre térek. Főszereplőink zavartalan találkozásait elsősorban a tökéletlen szülőpéldány segíti elő. És hogyan? Úgy, hogy valamelyik karakternek - a hétköznapok egyszerűségéből kitörve – csonka vagy sérült családból kell származnia.

A tinik többsége küzd a meg nem értés és a hormonok által diktált zavarodottság állapotával és mivel a barátoknak és az iskolatársaknak meg akarnak felelni, így ahogy a szülők is hazavihetik a munkahelyi problémákat, úgy a gyerek is hazahordja a felnőtté válás rögös útjainak a buktatóját. Amikor éppen csak nyűgösen hazajön, ledobja a cipőjét és a táskáját és esze ágában sincs rendet tenni, segíteni a háztartásban, mosogatni, összeszedni a ruhát, tanulni vagy csak levinni a kutyát sétálni, akkor az is lehet, hogy mindösszesen egy egyszerű beszólás vagy egy megjegyzés nyomja a lelküket. (Mit is akart ezzel mondani? Ez miért mondta? Célzott valamire? Most akkor utál? Vagy akkor most tetszem neki? Akkor ez a csaj a barátnőm vagy sem? Kétszínű? Vagy csak poén volt?) A tiniktől nem várhatjuk el, hogy a szarkazmus és a cinizmus minden formáját ismerjék és az emberi kapcsolatokat – főleg a másik nemet – könnyedén fogadják. Vagyis ő hazaviszi a gondokat és mivel nem kapott egyest, nem kiabált vele senki, mindent megkap, ki van szolgálva, ezért a szülő nem érti, miért nem hajlandó a gyerek csak azt az egy dolgot megtenni, amire kérik.

Az YA könyveknek azt kéne szolgálnia, hogy a fiatalok megkapják a válaszokat a kérdéseikre és jobban megállják a helyüket a világban. Életre szóló barátságokat, kitartást, új esélyeket és szerelmeket mutatnak be, DE a szülőkkel való kapcsolat még mindig egy sarkalatos pont.

Miért?

Egyre ritkább az a regény, ahol mind a fiú és mind a lány főszereplőnek él mindkét szülője. De az, aki él, még ha nevelőszülő is, akkor is vagy drogozik, iszik, inzultálja vagy bántalmazza a gyerekét, aki kimenekülve az otthon falaiból a barátoknál, bandáknál és a szerelemnél talál önmagára.

Nem azt kéne erősíteni egy tiniben, hogy baj esetén nyugodtan forduljon a szülőhöz? Nem. Ezt ki kell irtani a szívéből. Ha a gyereknek egy felnőttre van szüksége, akkor ott vannak a barátok, a haverok és a szerelme szülei, akik mindig ezerszer tökéletesebbek, mint az övéi. Azok a szülők viszont sok esetben már az idealizált kategóriába tartoznak.

Vajon tényleg ennyire sok a rossz szülő/nevelőszülő? Vagy csak engem idegesít az, hogy a Vitay tábornok és a Kramer féle apák eltűnő félben vannak? Harry Potternek egy önző Vernon bácsi jutott, a Baudelaire testvéreknek egy pénzhajhász Olaf gróf, Percy Jacksonnek meg egy lelépett (vagy fellépett) apuka. Katniss apja halott, Belláé meg azt se venné észre, ha kicsi zöld lények megszállnák a bolygót.

Mi a helyzet az YA könyvek apáival? Szemezgessünk egy keveset és vizsgáljuk meg, hogy vajon Luke Skywalker kapta-e a világ legrosszabb apukáját.

apasprintFrancesca H. Nielk

Daniel

Ez az a könyv, ami konkrétan egy apa-fia kapcsolat köré épül, ahol apuka bizony az ököl általi kommunikáció híve. " Van ​esélyed megmenekülni? Mit tennél, ha ismét annak az embernek a karmai közé kerülnél, akitől egész életedben a legjobban rettegtél? És ha ő még korábbi énjénél is okosabb és kegyetlenebb lett? Mi történik, ha már a saját anyád sem hisz neked? Ha teljesen egyedül maradsz a rémisztő sötétségben? "

apasprintSwati Avasthi

Ököl/jog

A cím magáért beszél. Ebben a történetben maga az apa nincs jelen, csak az elbeszélések során ismerhetjük meg, de a tökéletes példa arra, hogy a bántalmazott fiúk többsége önmaga is bántalmazóvá és erőszakossá vállik és a főszereplőnk is ezzel küzd. Az önismeret és az indulatok kezelésére keresi a megoldást a történet. " Kiderül, hogy vannak dolgok, amiktől nem lehet csak úgy elsétálni. – Swathi Awasthi lebilincselő képet fest arról, hogy mi történik utána. Miután, azt mondod, elég, miután lelépsz hogyan kezdj el ismét élni? "

apasprintJessica Sorensen (Véletlen sorozat)apasprint

Callie, Kayden és a véletlen / Callie, Kayden és a megváltás

Ebben a romantikus sorozatban a férfi főszereplőnk, vagyis Kayden édesapja úgy gondolja, az atyai szigor mindenféleképpen erő kérdése és csak így lehet a helyes úton tartani a gyereket. Amennyiben a gyerek mégis más utat akar választani, vagy szembe mer szállni vele, akkor nem riadhat vissza attól sem, hogy akár megpróbálja megölni őt.

apasprintPenelope Douglasapasprint

Szívatás / Nélküled

Főszereőlőnknek, Jarednek nem könnyű a gimis évekkel és az érzelmeivel megbírkóznia, ha olyan apával áldotta meg a sors, aki a haverjaival szórakozásképpen képes félholtra verni az egyik fiát, miközben a másikat a fagyasztóba zárja. Szerencséjére a szomszédban lakik a tökéletes apaminta, aki még a fiú alkoholista anyját is képes jobb útra téríteni.

apasprintVeronica Roth

A beavatott / A lázadó / A hűséges

A világokat megmentő főhősnőnk, ki másba szerethetne bele, mint a Négyes nével elhíresült Tobiasba, akit bizony az apja az ököl hatalmával nevelt. Erről többet azt hiszem nem is kell írnom, hiszen ez a történet már a filmvásznon is megnézhető.

apasprintKiera Cass

A párválasztó / Az elit / Az igazi 

A romantikus, kislányos disztópiás regényben is nélkülözhetetlen a negatív apa karakter és itt is a főszereplőnk olyan férfit választ (vagy inkább a férfi választja őt), akinke az apját nem elégíti ki a királysággal járó hatalom, hanem erejét a saját gyerekén is szereti gyakorolni.

A lányaikkal rosszúl bánó apák sorát is végigvehetném (Colleen Hoover - Reménytelen, Kody Keplinger - The Duff, Katie McGarry - Aki mer az nyer / Kísérj el, Courtney Summers - This is not a test), de ebben a kategóriában a bántalmazásnak már nem csak az ököl részét kéne taglalnom, így következőleg inkább a lányaikkal rosszul bánó anyák sorából szemezgetnék.